“En bok som fick mig att tänka på Jan Guillous gamla Hamiltonserie. Lika spännande är denna välskrivna roman.”
— Kristina Simar, lektör
“Om du gillar agenthistorier och är intresserad teknik och detaljer så är detta en bok för dig. En bra debut som får fyra ... i betyg.”
— Storytel

Operation Nordvind är en thriller om en f d kustjägarofficer vid ett hemligt specialförband och en kvinnlig analytiker hos den militära underrättelsetjänsten som dras in i en jakt på terrorister i Sverige och Ryssland.

Boken är en succédebut med 25 000 sålda exemplar och har legat på olika topplistor sedan i augusti 2011. Operation Nordvind är den första boken i serien om kustjägaren och operatören Gustav Sterner.

Provläs 130 sidor
Lyssna 5 minuter

 
Operation Nordvind (ebok)
7.00
Lägg i varukorg


Handlingen i detalj

Gustav Sterner är en före detta kustjägarofficer vid Särskilda skyddsgruppen (SSG), Försvarsmaktens hemliga specialförband. Under ett pågående uppdrag i Centralafrika får han reda på att hans fästmö omkommit i en smitningsolycka. Han lämnar livet som operatör och lever ensam med minnena.

Fem år senare bevittnar han en kallblodig avrättning i Stockholms södra skärgård och är själv nära att bli mördarnas nästa offer. Han kontaktar Katarina Wallin, analytiker hos den militära underrättelsetjänsten och tidigare kollega vid SSG. Hon har uppgifter från den franska säkerhetstjänsten som tyder på att en grupp terrorister befinner sig i Sverige.

Med ont om tid och tusentals svenska liv som insats tar de upp jakten, men anar inte att spåret kommer leda dem långt utanför Sveriges gränser och att de står inför upplevelser som kommer att förändra dem för alltid.


TrailerRecensioner

Kriminal- och rättsmagasinet Paragraf den 24 mars 2013:

"... för våra tankar till internationella bästsäljare och vi ser framemot hans nästa bok, för Operation nordvind (sic) är inget annat än en lysande debut."

Cynismer den 30 november 2012:

"Språket är utmärkt modernt och detaljerna är nyanserade och delikat balanserade."

Bokcirkel.se den 8 november 2012:

"... en spännande historia i ungefär samma stil som Hamiltonböckerna och den har ett bra driv."

Boktipsaren.se den 17 maj 2012:

"Boken är spännande och välskriven ..."

Soldat & Teknik (3/2012):

"Ingredienser som dagens försvar, global ekonomi och dagsaktuell säkerhetspolitik blandas till en actionfylld cocktail."

Böcker, böcker, böcker den 16 april 2012:

"… oerhört spännande - det finns ett driv i berättelsen, och jag vill hela tiden läsa vidare …"

Bokfetischist.se den 20 april 2012:

"… Sveriges blivande Andy McNab ... bäst i actionskildringarna, den rena råa känslan av stridens hetta är felfri …"

Storytel den 8 februari 2012:

"Om du gillar agenthistorier och är intresserad teknik och detaljer så är detta en bok för dig. Reine Brynolfsson har bra driv i uppläsningen och hans lite raspiga röst passar bra för en historia som denna. En bra debut som får fyra ... i betyg."

Skydd & Säkerhet (6/2011):

"... en lättläst och insatt thriller om mer än terroristhot och samhällets sårbarhet ... Det är en våldsam men trovärdig spänningsroman som är svår att lägga ifrån sig."

Tidningen Kustjägaren (2/2011):

"… en läsvärd spänningsroman och en intressant säkerhetspolitisk betraktelse … rekommenderad läsning för varje kustjägare!"

Wiseman's Wisdoms den 16 juli 2011:

"… visar på brister i den svenska beredskapen och på konsekvenserna av den säkerhetspolitik och framförallt försvarspolitik, som förts det senaste dryga decenniet."

Sydsvenskan den 11 juli 2011:

"Kaj Karlsson skriver bra, det är lättläst och underhållande … handlingen stundtals är nog så trovärdig med terrorism mot Sverige och ett gisslandrama modell mycket stort."

Bokdebutant.se den 9 juli 2011:

"Kaj har skrivit en spionroman som går i de breda fotspår Guillou lämnade bakom sig … Historien är spännande och tar oss med till grymma terrorister och deras offer … vill ni ha något spännande i sommar som bryter av mot den sedvanliga småstadsdeckaren så kan ni lägga denna bok i resväskan."

DAST Magazine den 29 maj 2011:

"Det är en intressant, välskriven debut med driv i texten."

Nisse Scherman den 27 maj 2011:

"Kaj Karlsson är förbluffande skicklig på att skriva med ett driv och med spänningshöjande ingredienser som för tankarna till internationella bästsäljarförfattare. […] Som thriller betraktat är detta ett gediget hantverk. Den som har saknat Alistair MacLean och den genren kan här finna en ny favorit."

Kristina Simars bokblogg den 16 maj 2011:

"En bok som fick mig att tänka på Jan Guillous gamla Hamiltonserie. Lika spännande är denna välskrivna roman. Man märker att författaren vet vad han skriver om ... alla ni som liksom jag gillar spionromaner, missa inte att läsa denna."

Cornucopia? den 2 maj 2011:

"… klart bättre än Karjels debut, och med fler år och böcker under bältet så kommer kampen mellan Karjel och Karlsson bli jämn. Annars skulle jag nog mer likna Karlsson vid MacLean ...